Zakat Fitrah~

Assalamualaikum korang.. huhu~ Alhamdulillah sudah ke Ramadhan yang ke-5, dan Alhamdulillah kita masih di sini... 

Entry kali ni berkenaan ramadhan guks... Juz wanna share sedikit input yang diperolehi selepas mendengar khutbah Jumaat tadi. Zakat terbahagi kepada banyak bahagian.. but today den nak share sket je bout zakat fitrah dimana semua umat islam wajib mengeluarkan zakat pada bulan Ramadhan. 



Mengapa zakat ini perlu? Selain ianya dapat menyucikan jiwa, dapat beramal jariah secara WAJIB, kita sebenarnyer membantu saudara-saudara seagama kita yang tidak berkemampuan. Secara tak lansung dapat memupuk kasih sayang dan toleransi diantara saudara Islam. 

Contoh mudah yang perlu kita fahami ialah, 

"Sekiranya kita demam, hampir seluruh anggota badan kita tidak mampu untuk menjalankan rutin harian, effeknya KESELURUHAN ANGGOTA BADAN" 

Sama dengan konsep zakat fitrah dimana

"Sekiranya kita tidak membayar zakat fitrah, golongan miskin yang tidak berkemampuan akan terus dipinggirkan dan terasa terasing untuk menyambut hari kemenangan. Dalam masa yang sama ekonomi agama ISLAM sendiri tidak berkembang" 

Oleh yang demikian, bersedekahlah mengikut kemampuan kita sendiri, dan bayarlah fitrah kerana fitrah ini adalah wajib bagi setiap umat islam..... 

Sekian... 





t3ring!n~

Assalamualaikum korang... Sihat tak?? Puasa?? Hope korang sumer sihat2 n jgn tinggal puasa.... Alhamdulillah aku dah semakin sihat setelah mengambil ubat dalam kuantiti yang banyak dalam satu-satu masa... Sumpah aku gtau yang aku betoi2 tak larat biler first day dah kena demam selsema n sakit tekak n batuk.... huhU~ but now aku dah semakin sihat.... =) 

Berbalik kepada tajuk entry, agak-agak korang aper yang aku teringin ek?? huhu~ Aku sebenarnyer teringin nak makan kambing panggang.. bukan potong2 atau diracik atau itu or ini.. aku teringin nak makan kambing panggang yang panggang bulat-bulat seekor.. Siyes tak pernah makan beb! Wahahaha~ Aku selalu tengok dalam tv jer kambing panggang tuh... tapi tak pernah berkesempatan nak makan.. Ader sesaper nak seponsor aku makan kambing panggang tak?? Hotel Singgahsana kat pj ader kambing panggang... huhu~ 

InsyaALLAh kalau ader rezki dis year aku akan dapatkannyer.... Al-maklumlah aku kan peminat kambing.. emmbeeekkk emmmbbeeekkk... haha~ 


korang plaks cam maner.....? ade ker menu tertentu yang korang teringin yang tak pernah dapat lagi?? huhU~ Kalau tak dapat lagi tak per, puasa baru bermuler.... jangan sampai menu tuh membuatkan pahala puasa kita kurang plaks pada waktu berbuka nnt... 

Aper-aperpun, SELAMAT BERBUKA PUASA KEPADA SEMUA.... =) 



Bisik-Bisik: Sehingga hari ini tak dapat lagi berbuka dengan family... Dis weekend insyaALLAH.... =) 

Saturday n!t3....

Assalamualaikum...
Hye korang... Kemana malam minggu ni?? Now aku dah berada di Ipoh rumah parents tercinta... Menghabiskan cuti hujung minggu bersama family... 

Hmm... Agak kebengangan mendengar cerita daripada familyku berkenaan renovation yang sedang dilakukan dirumah ini... Hingga kini hampir 2 minggu minor renovation yang diperbaiki tidak juga siap2.... Adoiyai... Siyes aku bengang sampai aku sendiri nak call kontraktor yang buat tuh.. Tapi disebabkan hormat kerana kenalan bapak aku, so aku pn tak mo la campur... Keadaan rumah yang berhabuk, tak boleh dikemas, semak aper sumer, membuatkan setiap orang dalam rumah ni macam nak marah jer tiap masa.... Sungguh tak selesa! Huh~!

Sambungan cerita diatas juga... Kontraktor yang diupah adalah kontraktor melayu... Hmm.. Bukan nak kondem melayu punye kontraktor... Tapi sudah berkali-kali juga terkena dengan jalan cerita yang sama... But disebabkan atas dasar ingin menolong kaum sendiri tambahan pula dengan orang yang dikenali, parents aku pn proceedla tuk buat renocation tuh... At last, aper yang dijangka memang benar2 terjadi.... Kadang-kadang pemikiran negatif itu lebih kepada inginkan kontraktor cina yang lebih berwawasan dalam melakukan kerja itu... tetapi entah kenapa terpilih juga kontraktor  yang sedemikian rupa... Hurm..... Hope dalam minggu pertama akan selesailah kerja-kerja tuh sumer... 

Lagi satu citer yang agak tragis jugakla pada aku hari ini... Cleaner ofis aku nak berhenti keje atas sebab gaji yang murah (katanya!) & juga SEBAB AKU PERNAH "SOUND" dier MINGGU LEPAS. OK, aku akui memang aku ada sound dier pada minggu lepas.. Dan FYI, (cewah FYI tuh.. =P ), Aku tak meninggikan suara pun pada dier.. Aku bercakap pn still ada rasa hormat terhadap dier as manusia biasa... Cuma pabila hari ini aku MC dan dier leh ngadu kat HOD aku mengatakan aku sound dier, aku rasa cam dier plaks menggunakan perkataan yang kasar pada aku... Sungguh aku rasa tak patot... 

Siyes, cleaner aku tak pandai buat kerja, pemalas dan suker mengelat. Percayalah! Aku sungguh geram tatkala dier mengemas bilik aku dan juga keadaan ofis.. Suh Vacuum (betoi ke aku eja?), buat muke... cleaner ofis lain leh 3 kali seminggu buat, dier aku suh buat seminggu sekali pn tak nak.. Bayangkan.... Lagi, kalau dier vacuum gunakan plug yang sedang digunakan, after vacuum dier memang TAKKAN PLUG IN semula plug yang sedang ON sebelum tuh.... Sandle dan juga kasut2 yang ada dalam bilik aku tuh dier ubah untuk vacuum, DIER TAKKAN SUSUN BALIK SEMASA dier habis vacuum.... SIYES AKU BENGANG! Mungkin sebab aku sorang yang tak suker bilik ofis sepah2 dan juga tak terurus menyebabkan aku sangat bengang dengan cara dier bekerja, TETAPI, SEHARUSNYA dia sebagai cleaner hendaklah menyusun semula keadaan kasut dan sandle2 itu dalam keadaan yang tersusun seperti mana dier masuk dalam bilik tuh... Huh.... itu belum lagi staff lain yang menambah dier tak angkat gelas or cawan pada setiap pagi pada meja staff, belum lagi aku citer dier pakai redah jer bilik even aku ader briefing ngan staff baru, belum lagi aku citer suh buang kotak dier leh lari balik.... then nak mintak naik gaji... WUT THE HELL HUH???  Kalau tak memang confirm2 la korang kata AKU MEMANG PATUT CARI CLEANER LAIN... So siyes sedikit pn aku tak rasa rugi kehilangan cleaner cam tuh coz aku leh cari agen lain yang lebih baik buat kerja dengan kualiti yang lebih UP...! 




Tutup citer tuh kita citer lain plaks.. huhu~ 
Hari ni 29 Julai 2011, Chinatsu Hayami sudah berada di Tanah Suci Mekah... dan sudah melakukan tawaf yang pertama pada jam 3 pagi tadi waktu Malaysia.. Nak tau citer dari awal klik sini...  Alhamdulillah dia sudah selamat sampai ke Tanah Arab... huhu~ Hurm aku sebenarnyer agak kesunyian atas ketiaan dia disini, but aper2pn if korang nak tau dier dah beli sim kad kat saner.. So dat aku leh la jugak msg or kol.. tapi pada kadar yang sangat jarang... satu hari 1 kol jer.. hehe... Jadikla kan... Biarkan dier mencari ketengan disana tanpa gangguan aku.....huhu~  Hope yang baik2 aje la dier kat saner....... *fullstop*

So, dats all for today.. Maybe on monday baru aku update lagi kot.... 
Aku doakan malam minggu korang lebih baik pada minggu akhir sebelum ramadhan ini... Yang pastinya malam minggu pada minggu hadapan adalah lebih menarik pada minggu ini.... Sebab aper?? Sebab ader terawikh.... Huhu~ iN Cow dulu.... 

Daa...~ 


Bisik-Bisik: Teringin jugak nak merasa fasting kat Mekah cam Chinatsu Hayami... Huhu~ 

Wordless Wednesday Ke??

Assalamualaikum korang...
Sihat tak?? huhu~ 

Wordless kah Wednesday ini?? Tak rasa pn... Naper setiap Wednesday jer ader wordless ek?? tak paham aku.. ader sesaper leh jelaskan tak?? ngeehh huhu~ 

Hmm.. Hari ni agak lewat g sampai ofis... Coz pagi ni gerak dari wangsa maju.. So jauh kot nak sampai shah alam ni.. lebih kurang 45minit guks la walaupun nek moto.... Dalam perjalanan tadi terasa2 jer bos akan masuk lebih awal dari aku masuk, nak tau sebab aper?? sebabnyer hari ni aku lambat la jugak... dekat2 kul 9 baru sampai ofis... Hoho~ Sampai2 jer tengok dari jauh tengok Bemmie bos tuh ader kat bawah... adoiyai kantoi la aku datang lewat hari ni... tapi tak per buat jer muker selamber.. Nasib baik bilik aku ngan bos utara selatan.. Kalau sebelah2 jenuh guks aku nak menjawab... Tapi dier nampak still nampak... huhu~ 

Time biler ader bos aper lagi.. membzkan diri la even memang bz pn... Tapi agak kelam kabut kot yerla maner baru sampai nak rehat2 jap amik mood then bos terus masuk bilik nak itu ini.. tanyer status itu ini... Adoiyai.. Bala guks bab menjawab2 ni... huhu~ Tapi tak per ler kejap jer tuh... Dier confirm kejap jer kat ofis nih.. Sket lagi dier kuar la tuh.. huhU~ 

Now agak free sket kot tapi keje berlambak.. so drop entry japs walaupun selama ni memang tak de keje n entry pn tak de! wakakaka~ 

RASANYA TAK WORDLESS KOT WEDNESDAY NI.... coz GAJI DAH CLEAR PETANG SEMALAM.... hUHU~ 

sO hati manyak sinang WooO~ 

Daa.. PEACE [V] 


Bisik-Bisik: Gaji masuk petang semalam, pagi ni makan meggi lagi? aper da! 





Selamatlah Hendaknya~

Hyez!! Ngee...Giler Abad tak bukak blog... huhu~ Terasa teramatlah malas nak update.. Lagipun bukan sesaper bacer pn kan.. iN sendiri pn rasa cam dah tak der blog jer.. kahakhakha~ 


Hmmm... Juz nak memanjangkan doa untuk keselamatan Chinatsu Hayami, kerana dalam tengah hari ini insyaALLAH sekiranyer tak der aper2 halangan, dia akan berangkat ke Tanah Suci Mekah untuk Menunaikan Umrah selama lebih kurang 13 hari.. Semoga segalanya berjalan lancar disana nnt, serta dipermudahkan segala urusan... insyaALLAH... 

Tahniah kerana telah dipanggil untuk menjadi tetamu-NYA, dan kini hajatnya telah tercapai ingin menunaikan umrah dalam usia yang muda serta dapat merasai suasana berpuasa ketika di MEKAH... 

Semoga Selamat Berangkat & Selamat Pulang...

Kepada korang2-korang semua, tidak terlupa untuk mengucapkan Salam Lebaran.... Eh! Salam Ramadhan Al-Mubarak la... Hehe~ Belum puasa dah nak raya kan... ngeehh~ Rasa-rasanya baru semalam kita meninggalkan ramadhan... Alhamdulillah & insyaALLAH akan sama-sama mengecapi keindahan Ramadhan pada tahun ini untuk kesekian kalinya... Syukur atas kurniaan umur panjang ini... 

Tibe-tibe terngiang-ngiang lagu, "mintak mak kuih sepotong saya mau makan kerna perut kosong" yeah! hahaha~ Jangan sampai petang ni aku g karok siap nyanyi lagu raye udah le! =P 

Okla, nak cow dah ni... Tunggu ler tahun depan plaks iN update ek.... kekeke~ 

Selamat Menyambut Ramadhan AL-Mubarak... 


L!f3~

Assalamualaikum... 

Hye korang.. huhu~  Lamernyer iN tinggalkan blog ni... Sebenarnyer tak tau aper nak update.. Tapi online hari-hari boleh online.. dan tiap hari juga iN jenguk blog ni n bacer entry kawan-kawan walaupun tidak meninggalkan jejak.. Entahlah kenapa sangat kosong kepala ini untuk memikirkan entry apa yang hendak ditulis.. huhu~ 

Seperti hari-hari yang lain... hari ni pn tak der entry yang besh pn iN rasa.. Saya nak update blog n update tentang diri iN... *macamorangnaktaujerkan* hukhukhuk~ 

Hmmm.... Last week terjumper dengan sorang kawan... citer punyer citer, terbukaklah alkisah bahawa hubungan dia dan tunangnyer tidaklah seperti dulu.. Disebabkan apa?? takyah teka2.. lambat.. huhU ~iN bagitau jer terus.. GUNA-GUNA... atau dalam erti kata lain... BOMOH. Hmmm kesian sedih simpati dengan apa yang diberitahu.. Mana tidaknya, hubungan bukanlah semata-mata bf dan gf.. Tetapi telah bertunang.. Dan kemudian di"guna-guna"kan rakan sepejabat... Hmm... Kesian kerna ingin mendapatkan seorang perempuan buleh menggunakan jalan mudah seperti itu... Kesian kepada mangsa kejadian, kesian kepada keluarga kedua-dua belah pihak dan terutama sekali kesian kepada pasangan itu... Pastinya sudah merancang masa depan yang lebih baik daripada itu... Mungkin ada hikmah disebalik kejadian tetapi persoalannya, mengapa masih ada orang-orang yang menggunakan KEPERCAYAAN KARUT seperti itu untuk mendapatkan sesuatu... Dengan perbuatan seperti itu, engkau mungkin dapat JASAD, tetapi tidak HATINYA.... Ingatlah bahawa mempertuhankan syaithon  kedalam kehidupan seharian kita, kita akan dilaknat ALLAH S.W.T. dan seterusnya tidak diampunkan dosanya kerna itu telah tergolong dalam golongan SYIRIK. 



Hmmm.... tuh jer ler kot nak update.. huhu~ perot lapor ni.. tapi malas nak kuar... korang amcam sumer?? sihat ker?? dah breakfast?? 

Aper2pn chill k... PEACE [V] 


Buatmu Teman: Noor Fadillah Binti Mohd Isa

Arwah iLa (kiri) & iN

Assalamualaikum...
Perginya seorang teman...
Hilai dan tawamu tidak mungkin akan ku lupe...
Susah dan senang tatkala mengharungi liku-liku hidup ini bersamamu akan aku simpan hingga ke akhir nafasku....
Biarpun tidak sempat melihat wajahmu tatkala dikafankan, aku harap engkau melihat aku sewaktu talkin dibacakan untukmu biarpun aku tidak mengetahui dimanakah engkau....
Hanya itu sahaja penghormatan terakhir yang dapat aku tunjukkan kepada engkau.
Doaku sentiasa mengiringi pemergianmu...
iLA, Semoga engkau ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman... Al-Fatihah~

Laporan Utusan Online:


Kereta Arwah




Bisik-Bisik: Sedekahkan berbanyak-banyak Surah Al-Fatihah untuk arwah....~

Timang Tinggi Tinggi...

Assalamuaaikum....

Pagi-pagi ni nak citer happy2 sket... Agak-agak korang sebab aper aku happy?? Huhu~ ha teka2... tettt!! masa dah abis... hahaha~

Hehe~ Aku plaks excited lebih... Actually, aku happy tuk abg n kakak ipar aku.. Lewat malam tadi kakak ipar aku selamat bersalin di hospital teluk intan.. Dan diorang dapat Putera Lelaki... hehe.. dh putera memang la lelaki kan?? Aperda~ =P

Alhamdulillah semuanyer selamat.. dan ahli keluarga iN dah bertambah sorang lagi... Dengarnyer dak tuh besor... Huhu~ iN tengah pk2 nih.. dier kecik2 dah besor dier ikut sape eK?? kalau iN, masa lahir dulu sedang-sedang aja..haha~

Aper perasaan nak jadi pakcik yer?? Soklan tuh ramai guks yang dok bertanyer kat iN... Pada iN biasa jer.. tak der beza aper pn... Al-maklumlah kan.. iN pn kan muker cam budak-budak.. so tak jauh beza pn ngan baby tuh.. ngeeh~

Hmmm... to my parents tak sangka diorang dah jadi datok ngan datin... hakhak~ silap! datuk dan nenek.... Huhu~

Lepas ni confirm la umah tuh akan kedengaran suara tangisan anak kecil dan hilai tawanya... Pasti akan bertambah ceria dengan kehadiran insan baru ini...

Nnt confirm akan kedengaran jugak lagu-lagu rakyat tuk anak-anak kecilkan.. Cam cak cekuk udang gamit, buai laju-laju sampai cucur atap & injit injit semut... eh! kalau injit-injit semut ni, kena la kak limah yang ajo kan... Tak pn usop wilcha.. baru la dak ni cepat blajar... haha~ Terasa lama sungguh tak der budak-budak kecil kat umah tuh. ~ huhu~  

Cukup-cukuplah tuh merepeknyer..

Tahniah abg n kak neza coz dah menjadi ibu dan bapa... semoga menjadi ibubapa yang penyayang dan bertanggungjawab... Semoga dapat membimbing dan mencorakkan "harta" itu kepada kearah kebaikan, semoga menjadi sebuah keluarga yang bahagia... insyaALLAH... amin~


Wow.. sonoknyer dier men air...



Bisik-Bisik: Siapla nnt dak tuh jadi bahan mainan nnt.. ngeehh =P




DSLR...

Assalamualaikum...

Dslr? Aku pn tak tau aper maksudnyer.. Alhamdulillah aku dah pn memiliki gadjet ni lebih kurang 3minggu.. Walaupun aku tak tau setting dier bagai.. And serios"xero" dalam bab-bab setting, tapi aku hentam keromo jer buat itu ini.. Hehe~

Naper aku sangat suker benda ni?? Sebenarnyer aku sangat suker pemandangan... Dan biler aku tengok hasil-hasil photographer yang amik moment2 yang besh tuh.. Lebih-lebih lagi berkenaan dengan alam.. Aku pn terasa nak buat macam diorang... Cuba jer ok... Huhu~

Pada aku bagus jugak jadi photographer ni, coz yer la... Dalam pada sambil-sambil amik gambar alam tu, dapat juga melihat dan menghayati keindahan alam serta mengagumi ciptaan ALLAH... Sekaligus dapat menginsafkan diri dalam menelusuri perjalan yang penuh liku ini...

Ha... cubaan pertama malam tadi... Disebabkan My Cinta beriyer-iyer sangat suh aku tangkap gambar bulan penuh... Malam tadi dapat la moment tuh... Huhu~ Kebetulan plaks.. selalu tangkap2 tak menjadi... Tangkap gambar bulan tapi jadi bintang.. Huhu~ =P So, jom tengok aper hasil yang aku dapat tanpa mempelajari apa-apa tentang Dslr ni...

Pada yang nak komen n bagi tunjuk ajar, silekan yer... memang dialu-alukan... Hehe~

Pic muler-muler
 

 
Yang ni aku suker coz lampu tuh nampak blurr..






Ha itu jer ler yang dapat iN kongsikan... Sebenarnyer iN memang dalam proses untuk mempelajari cara-cara yang betul untuk mengambil gambar... Tapi masa membataskan untuk berguru secara formal dengan mana-mana photographer... So biler ada kelapangan nnt insyaALLAH akan menimba ilmu untuk hobi lama yang baru dapat dikembangkan ini... Daa...~



Bisik-Bisik: Lepas ni kenala bukak sites tuk abadikan hasil kerja iN ni kan... Apa nama nak bagi agak-agaknya yer...? Huhu~ =)

Rumahku Syurgaku...

Assalamualaikum..

Tajuk macam tajuk ceramah jer kan.. hehe~ mentang-mentanglah tengah pakai ketayap masa tulis entry ni.. Mana taknyer.. Ada sorang officemate baru balik menunaikan umrah... So ader ole-ele dari sana.. Dapat-dapat terus pakai.. Thanks ek Kak Wan... Ole-ole lain ada tak?? opppssss!! =P


Sebenarnyer entry ni juz nak share pada pembaca-pembaca... Sejak akhir-akhir ni... disebabkan umur sudah semakin meningkat.. Pelan Perancangan Masa Depan untuk Diri Sendiri telah giat bermain difikiran... Mana tidaknya... Umur sudah hampir 30 tahun.. Tapi aset aper pun tak der... Huhu~ Ader yang selalu cakap, Ala rileks la, muda-muda la nak enjoy kan.. Tapi pada iN... enjoy, enjoy jugak.. Masa depan kita kena pk.. Nnt kalau asyik enjoy jer.. simpanan tak der.. kereta tak der.. rumah jauh skali.... Takkan nnt nak duk menumpang ngan parents jer kan.. Lagi satu kalau muda-muda dah ader rumah, atleast senang la sket di masa depan... tak gitu? huhu~


Kalau di pkkan, memang susah nak beli rumah... Tapi dengan Skim Rumah Pertamaku yang dilancarkan Oleh PM tak lama dulu... Ianya sedikit sebanyak dapat membantu golongan muda yang baru bekerja untuk memiliki rumah.. So dengan skim ini, dapat merealisasikan impian untuk memiliki rumah kepada golongan muda...


Takmo citer panjang.. jom tengok link ni sama ada korang layak untuk memiliki Rumah Pertamaku or tidak..




Oh yaa... Biler cukup tempoh matang iN bekerja di tempat baru ni... For sure iN akan apply tuk Skim Rumah Pertaamaku ini... Tak sabar nyer nak ader rumah... *terbayangbayangrumahkanpungyanghalamannyaluas* mesti besh!


.....

Bisik-Bisik: Lepas ni kerajaan kena lancarkan Skim Perkahwinan Pertamaku la plaks.... Kalau dah ader rumah, tapi tak der "Suri Rumah", tak guna jugak kan?? Demn! Haha~ =P



Mesti Tengok!!

Assalamualaikum..

Hye korang..
Dah lamer guks rasanyer aku tak tengok wayang..
So aku rasa ada 2 filem ni aku wajib tengok!
Tak kire aper nak jadi, aku Mesti tengok!!
Huhu~

Since jumaat lepas...
Aku ternampak banyak trailer ni dipost kan kat fb..
Aku tengok2 jer..
Sampai la hari ni pn aku tengok trailer tuh banyak kali...
Tak jemu2~

Korang tau citer aper??
Ha KL Gangster Ngan Lu Langsi Lu Mati..
Besh giler kot citer tuh..
Aik! belum tengok dah kater besh..

Tapi bagi aku..
Lebih seronok n mendebarkan ialah KL Gangster..
Sebab aper??
Sebab cara sparing dier dah berbeza....
Kalau korang tak perasan aku gtau sket2la yer..
Aku nampak style sparing diorang dalam filem tuh dah macam citer ong bak..
Wow.. giler besh..
Eh, korang tau ker citer ong bak tuh cam maner?? huhU~
Rugi kalau tak tengok...




Korang tengok part masa adi putra sparing.. (saat ke 22, 54 & 56)
Memang mantap...
Part Aaron Aziz plak.. (saat ke 29 & 1:01)
Tangkas giler kot..

Wow teruja aku.. haha~

Pasal muvee Lu Langsi Lu Mati tuh tak mo komen la..
Citer tuh cam lawak2 sket..
So confirm2la besh kan.. =P
tapi still tak leh challenge KL Gangster kot.. Haha~

Takper ler..
Tunggu jer ler muvee tuh ditayangkan nnt.. Huhu~

Ha!
Malam ni ader citer kungfu..
Jackie Chan berlakon..
Kat tv3..
New Police Story kalau tak silap aku...
So confirmla aku tengok kan...
Thee... heee..


Bisik-Bisik: Barula tak ngantuk tengok citer-citer cam nih... =D



Perempuan: Keberanian

Assalamualaikum...

Apa yang aku dapat lihat sejak dari 10 tahun sebelum ni..
Keberanian perempuan lansung tiada batasnya...
Keberanian kaum ini terus melonjak-lonjak pada zaman yang serba moden ini...
Orang kata keberanian, teknologi dan juga aper sahaja..
Haruslah mengikut rentak perkembangan semasa...
Tapi kadang-kadang pada pandangan aku sendiri...
Ianya tidak sesuai keberanian ini diadaptasikan kepada semua situasi...

Ini semua mengikut pandangan aku secara peribadi...
Jika kita lihat, banyak kejadian yang berlaku ke atas kaum ini..
Bukan hanya terjadi dalam keadaan yang sengaja...
Tetapi terjadi secara dirancang juga sudah pasti menyumbang kepada kejadian buruk...
Malah kejadian ini buleh berlaku secara berulang-ulang kepada orang yang sama...

Rompakan, Ragut, Kecurian, Kemalangan, Cabul, Perkosa dan Perkeso.. Haha~ eh bukan.. dan sbgnya...
Semua terjadi kepada kaum ini...
Yer jugak kan..
Maner ader yang nak perkosa kaum lelaki kan..
Tapi kalau ader, sure kaum tuh merelakannyer jer.. tak gitu?? haha~

Semua tuh berlaku kebanyakannnya ke atas kaum hawa..
Bukan tidak pernah or tiada berlaku kepada kaum lelaki..
Tetapi nisbah dan kebarangkaliannya sangat sedikit jika dibandingkan dengan perempuan..

Sebab aper ia buleh berlaku kepada kaum perempuan??
Pada pandangan iN adalah kerana tahap keberanian kaum perempuan ini sangat terserlah...
Walaupun pada hakikatnya tidak segah mana...
iN agak kesian dan takot dan juga simpati dengan kaum ini..
Mana tidaknya... Kadang-kadang terainaya dan menjadi sasaran kepada perlakuan tidak bermoral..
Dirompak.. Dirogol dan sebagainya...

Ok.. secara amnya...
Kita lihat banyak kejadian ragut...
Sebab aper?? sebab kaum ini tidak alert..
Tidak alert dengan keadaan sekeliling..
Walaupun telah banyak kejadian ini terjadi..
Telah banyak yang harus dijadikan contoh tapi ianya seakan-akan tidak bermkna bagi diorang..

Lagi... Perempuan yang menaiki motosikal...
Tak kisahlah nak bergaya ker aper ker..
Tapi gelang emas di tangan kananmu itu bukalah... haha~
Janganlah dok tayang sepanjang perjalanan...
Walaupun niatnya bukan untuk ditayang, peragut-peragut itu pasti teruja...!!
SO itu buleh mengundang kepada ragut dan kemalangan...
Biler dah jadi cam tuh..
Kan diri sendiri jugak yang susah...


Antara Perempuan  Berani

Kalau yang menaiki kereta plaks...
Ha ini lagi berani..
Sumtimes diorang ni leh tinggal jer handbag dan juga segala macam barang-barang yang buleh menarik perhatian orang yang melihat....
Ketika memandu, handbag diletakkan di sebelah tempat duduk penumpang hadapan..
Soal bergayut ketika memandu usah cakapla...
Memang diorang semakin pro daripada lelaki....
Itu belum lagi memandu keseorangan di tengah-tengah malam...
Dengan jalanraya yang kesunyian daripada pengguna-pengguna lain...
Hai laa.. Siyes iN sangat amik tau dan amik sibuk tentang hal-hal seumpama ini jika orang-orang itu bersangkut paut dengan iN...
Kalau pn nak tinggalkan handbag or anything dalam kereta tuh..
Make sure la tersorok daripada pandangan mata orang yang melihat..
Sekurang-kurangnya, harta benda sendiri terpelihara....
Takla tingkap cermin tuh nnt kena pecah...
Kalau korang nak tau.. average harga cermin depan dan belakang lebih kurang RM700.
So kalau rasa macam 7 kupang jer...
Silalah letak handbag tuh atas dahboard yer.. biar sumer orang nampak... =P

Kalau yang menaiki train...
Ramai yang terlepas pandang situasi dan keadaan yang cam nih..
Bawak handbag tetapi zipnya terbuka..
Pasti korang jugak kan?? ngeehh huhU~
Haila.. Macam orang pakai jubah tapi jarang..
Syoknyer laki-laki usha... huhU~
Biler dah terbuka cam tuh..
Dalam keadaan yang sesak dan berasak-asak..
Pastinyer peluang lias terbukak kepada pick pocket walaupun ianya dalam handbag =P haha~
Ha so lepas ni kena alert...
Bile korang zipkan handbag tuh..
Kebarangkalian dier nak mencopet...
dan usahanya akan semakin tipis..
So tak la nayer jer balik tak der duit ngan iC kan...

Banyak aku nak sebut ni... huhu~
Solat di surau awam..
Kejadian ni banyak berlaku di kawasan2 yang ramai pengunjung..
Pastikan handbag dan juga barang berharga diletakkan dibahagian hadapan supaya ianya kurang berisiko daripada dicuri..
Waktu makan di kedai makan pula...
Jgn gantungkan handbg di penyamdar kerusi...
Sebaliknya letakkan di atas riba.. huh~

Alamak panjangnyer.. ni baru mukadimah jer.. haha~ =P
Tak per ler.. cukupla takat ni.
Nnt sambungla lagi..
Buat part 2 plaks..
Ni pn entah ader orang bacer entah idak..
Tapi tak kisahla...
Hope kepada yang membaca..
Alert la situasi dan keadaan seperti ini..
Setidak-tidaknya anda dapat menyelamatkan nyawa dan keselamatan anda sendiri..
Bukan untuk orang lain.. tapi diri sendiri...

*semput*

Jahiliah Moden~


 Assalamualaikum...
Jumaat kembali lagi..


Alhamdulillah hari ni masih lagi dapat menunaikan solat jumaat beramai2 di masjid..
Dan alhamdulillah juga setiap kali jumaat sama ada tua mahupun muda...
Tidak kire mat rempit mahupun orang yang baik..
Yang smart2 atau yang selekeh..
Datang ke masjid beramai-ramai menunaikan solat jumaat...


Minggu ni iN solat kat masjid seksyen 7 shah alam..
Bersebelahan dengan i-city..
Dan iN nak kongsikan sket khutbah yang disampaikan khatib pada hari ini..
Disebabkan perut tak berapa nak elok sket hari ni..
So terlewat sket sampai ke masjid..


Khatib telah memulakan khutbahnya...
Dari aper yang disampaikan...
iN nak berikan tajuk entry ini lebih kepada Jahiliah Moden..

Benar dan tepat khutbah yang disampaikan pada hari ini..
Mengapa iN katakan jahiliah moden??
Kerana jika kita lihat pada zaman ini..
Semua yang bertentangan dengan Islam akan dijunjung..
Pembunuhan secara terbuka...
Penderaan tidak kire sama ada anak, isteri malah lebih murka lagi penderaan terhadap suami...


Soal pembunuhan..
Kini nyawa tidak lagi berharga seperti dulu..
Membunuh manusia macam membunuh seekor nyamuk..
Hari-hari berita pembunuhan ini disiarkan...
Pembunuhan dapat dilakukan dalam pelbagai cara..
Lebih menyedihkan pembuhan dilakukan di khalayak ramai...
Kalau dulu Jahiliah pada zaman Rasulullah membunuh menggunakan pedang..
Tombak... Diseksa dan dipukul sehingga mati.. Anak ditanam hidup.. Wanita dijadikan hamba seks...
Tapi kini.. Menggunakan peralatan moden yang pada anggapannyer buleh menghilangkan bukti..
Kisah Al-tantuya... Di bunuh dan mayatnya diletupkan menggunakan bom buatan C4...
Bayangkan.. begitu kejam pembunuhan yang dilakukan...
Sehingga tiada belas kasihan terhadap ibu dan bapa kepada mangsa...
Tiada kubur untuk diziarah....

Pembunuhan beramai-ramai..
Kes Datuk Sosilawati dan rakan-rakannya.
Diculik, dipukul dibunuh dan dibakar mayat ke empat-empat mereka...
Mana perginya kemanusiaan...

Membunuh ibu dan bapa...
Datuk dan nenek..
Anak dan isteri..
Begitu mudah..
Sudah hilang kewarasan....
Anak-anak kecil dijerut menggunakan seterika..
Datuk dan nenek disembelih..
Isteri disimbah asid...
Suami didera???
Inilah jahiliah moden...
Dunia semakin kebelakang..
Tetapi teknologi pembunuhan semakin ke hadapan..

Fitnah dijaja..
Aib dicanang ke sana sini..
Ulama` di ketepikan..
Umara` di ketengahkan..
Hukum dibelakangkan..
Fahaman sendiri menjadi tonggak masa depan...

Sebenarnya...
Soal Jahiliah ini adalah soal dari zaman Rasulullah dulu lagi..
Sekiranya Islam ditolak ketepi..
Masyarakat kita kini, tidak mustahil jauh lebih terpesong daripada masyarakat jahiliah zaman dulu...
Malah lebih teruk dan lebih hina daripada itu...
Kita sudah ader nabi.. kita sudah ada rasul untuk membimbing..
Kita sudah tau TUHAN itu SATU...
Kita punyai panduan iaitu AL-QURAN..
Tapi kita masih Jahil... malah lebih jahil dari kaum Yahudi, Nasrani dan Majusi...

Cuma beza kita dan diorang adalah agamanya..
Sedarlah kita semua bahawa sebenarnyer....
Kita harus mengikut panduan AL-QURAN yang ditinggalkan Rasulullah kepada umatnya..

Arak... judi... zina... pergaulan bebas laki dan perempuan...
Sumer itu kini sudah menjadi tren...
Sehinggakan tubuh ditayang ke seluruh tempat..
Penggunaan laman sosial yang berleluasa...
Tidak kepada perkara kebaikan..
Gambar-gambar ditayangkan..
Aurat-aurat sengaja dipamerkan...

Penindasan terhadap fakir-fakir miskin...
Anak-anak yatim...
Orang-orang tua...
Kaum hawa....
Sumer itu harus dilindungi..
Bukan mempergunakan mereka untuk kepentingan sendiri...


Astaghfirullahilaazim...
Begitu jauh kita umat Muhammad telah hanyut...
Terlalu banyak kerugian yang kita hadapi jika ini semua tidak dihentikan..
Terlalu dhaif kita untuk pergi mengadap Maha Pencipta...
Terlalu kerdil kita di dunia ini...
Terlalu hina kita jika dibandingkan dengan Rasulullah s.a.w. sebagai kekasih ALLAH...

Menegakkan Islam tidak harus hanya seorang diri...
Ia perlukan sokongan..
Dorongan.. dan dokongan daripada semua umat ISLAM...
Sekiranya hanya seorang dua sahaja yang sanggup untuk menegakkan Islam..
Percayalah... Islam takkan kemana-mana..
Dan kita sentiasa berada dalam ketakutan...
Jungjunglah Islam dan tegakkanlah Syiarnya..
InsyaALLAH... kita akan dilorongkan kepada KEBENARAN...

Wallahua`lam..

Tadahlah tangan....

Assalamualaikum...

Diharap semuanya akan sihat sentiasa... insyaALLAH...

Kehidupan ini haruslah punyai "hijrah"
Dan hijrah itu haruslah kepada ke arah kebaikan...
Kebaikan yang hendak dilakukan pastinya ada kesedaran..
Kesedaran yang timbul perlukan peringatan...
Dan peringatan itu haruslah dijunjung agar perjalan ini sentiasa berada dilandasan yang betul...


Semoga kita senantiasa menjadi hamba yang diredhai-NYA...

amin...


Dalam Hati Ada Taman...

Assalamualaikum...

Hope hujung minggu korang yang terbaik..
Malam ni terasa nak lembut-lembutkan hati ni sket..
Dan terasa nak jiwang-jiwang jer...
Buleh tak?? <- padahal memang sentiasa jiwangkan.. kahkahkah =P

Entah secara tiber-tiber aku leh mengalunkan rentak music di bawah tanpa mendengar dimana-mana..
Pastuh teringatla kat My Cinta sorang tuh.. huhu~
Takmo melalut panjang-panjang..
Jom layan lagu ni...

Eh jap..
Dedicated khas tuk Chinatsu Hayami.. :-*



Bisik-Bisik: ok, dis time aku plaks tebiat! =P 



Seks itu "ZINA"

Assalamualaikum....



"Dan orang-orang yang menuduh perempuan-perempuan (lelaki) yang baik (berzina) dan mereka tidak mendatangkan 4 orang saksi, maka SEBATlah mereka 80 kali, dan JANGANLAH KAMU TERIMA KESAKSIAN MEREKA UNTUK SELAMA-LAMANYA. Mereka itulah orang yang FASIQ" 
(Surah An-Nur, Ayat 4)


Update~

Assalamualaikum..

Hye korang..
Huhu~...
Hari ni tak der entry aper-aper pun..
Juz nak blogwalking jer jenguk kawan2...

Kat ofis tak der ler keje sangat pn..
Hari hari duk ngadap tenet jer..


Mancing Lagi Besh..

Jenguk sana jenguk sini tengok banyak entry pasal poco-poco n kes anwar..
Ish2.. susah nak cakap fitnah yang melanda ni..
Aper nak jadi ngan bangsa kita pn tak tau la..
Yang bawak n buat fitnah memang la satu hal..
Yang menyokong fitnah ni plaks lagi dua hal..
Hairan-hairan...

Kalau korang tak perasaan..
Ni iN nak perasan ka korang..
Cuber korang tengok..

Orang-orang yangberpengetahuan luas dalam agama macam Mashitah Ibrahim...
Kalau bab Mufti Perak haramkan poco-poco dier bule plaks bersuara hinggakan menyanggah keputusan dan fatwa yang dikeluarkan..
Tetapi berkenaan kes video lucah DSAI tak der plaks dier bersuara..
Apakah dier tidak tahu hukum dan undang-undang2 dalam ISLAM kepada pembawa fitnah...???
OK lihat.. aku sendiri tidak tahu akan kesahihan video itu..
Tapi mana mungkin dengan kuasa yang beliau ada sebagai Timbalan di Jabatan Perdana Menteri,
buleh membatu jer tanpa berkata apa-apa mengikut hukum ISLAM??
Pelik kan?? Bab poco-poco tuh plaks yang dier amik port sangat...
Kalau nak berjuang kerana ISLAM biarlah dari sumer aspek...
Jangan dek kerana mufti itu lantas, ko nak cantas...

Jamil Khir pula...
Bila disebut berkenaan kes video anwar...
Dier leh katakan yang ini dah jadi kes polis..
aik?? Bukankah penyebaran fitnah ini harus dibuktikan dengan cara qazaf??
iaitu haruslah mempunyai bukti sekurang-kurangnya 4 orang??
Kalau tak silap aku la kan..
Tapi mengapa harus membiarkan kerajaan menjalankan siasatan tanpa ada mengikut cadangan yang diberikan oleh tokoh-tokoh agama di Malaysia seperti qazaf tuh??

Korang nampak tak kat sini bahawa orang-orang agama yang memasuki medan politik ini akan jauh lebih terpesong dengan pembawakan identiti sebagai tokoh agama untuk membimbing kita semua???


Berkenaan seorang mufti yang lantang bersuara tidak kira apa jua keadaan politik dalam kerajaan..
Beliau ni saper yang tak kenal kan..
Berkenaan kes video lucah anwar..
Sejak awal lagi dier telah mengatakan bahawa
" video ini boleh dianggap sebagai fitnah kerna hukuman telah dijatuhkan terlebih dahulu tanpa membuktikan sama ada dakwaan itu sahih atau tidak"...


Lihat orang profesional dan tidak profesional dalam memperkatakan sesuatu itu dengan pengetahuan yang dier ada... Tidak hanya semata-mata melatah dengan berkata itu ini tanpa punyai pengetahuan yang secukupnya....


 Kadang-kadang jika difikirkan...
Kalau orang-orang yang punyai ilmu yang luas dalam agama pn buleh letak sebelah hukum agama..
Bagaimana pula dengan kita.. yang hanya belajar Pendidikan Islam secara umum di sekolah dulu??
Goyang itu kan??
Oleh itu, pada pandangan iN..
Kita sebagai rakyat dan juga hamba ALLAH hendaklah mencari kebenaran sejauh mana kesahihan tiap isu yang berlaku.
Rujuk kepada ustazustaz yang bebas daripada mana-mana parti kerajaan mahupun pembangkang...
Biarpun ianya benar.. Biarla hanya undang-undang yang adil saja yang menghukumnya...
Dan kemudian hari biler pilihanraya if korang tak setuju tukar la balik kerajaan tuh.. 
Tak susah.. aper pn kita harus memilih pemimpin kita supaya dia bawak kita ke jalan yang betul..
Bukan kepada kehancuran...

Soal agama... Leave it pada yang lebih arif...
Wallahu`lam


Adoiyai..
Terlebih plaks melalut hari ni..
Cadangnyer tadi nak gtau tak der entry aper-aper pn..
Tapi tangan ni tak stop plaks menaip..
Huhu~

Oh ya... Aku sendiri dah ader mud cuti tuk weekend..
Tak kemaner2 pn sebenarnyer..
Nak berehat jer...
InsyaALLAH if der idea nnt ader la new entry.. If not... koosoooong jer ler.. 
Ok.. Daa..~  



Bisik-Bisik: Suatu ketika dulu sangat minat dengan Mashitah Ibrahim, Jamil Khir & Pirdaus Ismail... tapi kini selepas mereka dii bawah payung "biru"... iN tak rasa diorang adalah pemimpin bagi umat Islam kat Malaysia ni...~ Takbir!  


s!Lap daa~

Assalamualaikum..

Hye korang.. =D
Disebabkan terlalu tepu melayan tenet dari pagi sampai kul 2 lebih..
Aku pn bercadang nak g la makan..
Sajer melewatkan lunch hari ni coz still kenyang..
Aku pn kuar la..
Masa atas moto duk pikio aper aku nak makan..
Dah kul 3 ni confirm2 nasi berlauk hanya tinggal nasi semata2..
So aku pn terasa la nak makan kfc...

Targetnyer kfc seksyen 7 depan uitm tuh la..
Itu jer yang paling dekat ngan ict..
Terus park moto berjalan dan masuk kedai...

"Makan sini or take away??"
tanyer sorang pelayan....

Makan sini...
Dalam hari aku... pelik..
Aik.. sejak biler plaks kfc ader layanan cam ni..

"Sorang jer?" Tanya pelayan itu lagi...

Aah sorang jer... aku jawab....
Kemudian aku carila kaunter kat maner nak beli..
Coz aku dah setkan dalam kepala otak aku ni nak makan nasi  dengan 2 ketul ayam tuh..
Disebabkan aku mencari-cari kaunter tak jumper..
Aku terus ke tempat duduk..
Sorang pelayan yang bak kerengga dan kulitnyer yang putih melepak macam tepung komak memberikan aku buku menu tuh....
Aku pelik..

Hah?? tengok2  piza...
Adoiyai.. cam maner la aku leh silap nih..
Ruper2nyer kfc n pizza kat sek 7 shah alam ni bersebelahan.. tak tau plaks aku yang bahagian depan ni pizza..
Disebabkan malu2 alah..
Aku pn order jer ler..
Hukhukhuk~


Melepas aku nak makan nasi ngan ayam kfc tuh. .huHU~
Makan nasi kat pizza tuh tak habis pn..
Sampai aku balik.. 
Aku leh gelak sorang2 kat saner..
Adoiyai... siyes walaupn orang tak tau yang aku silap..
Tapi aku rasa cam malu giler.. hakhakhak....


Bisik-Bisik; Itula jadinyer biler kepala otak duk pikio benda lain... huhu~  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...