Perempuan: Keberanian

Assalamualaikum...

Apa yang aku dapat lihat sejak dari 10 tahun sebelum ni..
Keberanian perempuan lansung tiada batasnya...
Keberanian kaum ini terus melonjak-lonjak pada zaman yang serba moden ini...
Orang kata keberanian, teknologi dan juga aper sahaja..
Haruslah mengikut rentak perkembangan semasa...
Tapi kadang-kadang pada pandangan aku sendiri...
Ianya tidak sesuai keberanian ini diadaptasikan kepada semua situasi...

Ini semua mengikut pandangan aku secara peribadi...
Jika kita lihat, banyak kejadian yang berlaku ke atas kaum ini..
Bukan hanya terjadi dalam keadaan yang sengaja...
Tetapi terjadi secara dirancang juga sudah pasti menyumbang kepada kejadian buruk...
Malah kejadian ini buleh berlaku secara berulang-ulang kepada orang yang sama...

Rompakan, Ragut, Kecurian, Kemalangan, Cabul, Perkosa dan Perkeso.. Haha~ eh bukan.. dan sbgnya...
Semua terjadi kepada kaum ini...
Yer jugak kan..
Maner ader yang nak perkosa kaum lelaki kan..
Tapi kalau ader, sure kaum tuh merelakannyer jer.. tak gitu?? haha~

Semua tuh berlaku kebanyakannnya ke atas kaum hawa..
Bukan tidak pernah or tiada berlaku kepada kaum lelaki..
Tetapi nisbah dan kebarangkaliannya sangat sedikit jika dibandingkan dengan perempuan..

Sebab aper ia buleh berlaku kepada kaum perempuan??
Pada pandangan iN adalah kerana tahap keberanian kaum perempuan ini sangat terserlah...
Walaupun pada hakikatnya tidak segah mana...
iN agak kesian dan takot dan juga simpati dengan kaum ini..
Mana tidaknya... Kadang-kadang terainaya dan menjadi sasaran kepada perlakuan tidak bermoral..
Dirompak.. Dirogol dan sebagainya...

Ok.. secara amnya...
Kita lihat banyak kejadian ragut...
Sebab aper?? sebab kaum ini tidak alert..
Tidak alert dengan keadaan sekeliling..
Walaupun telah banyak kejadian ini terjadi..
Telah banyak yang harus dijadikan contoh tapi ianya seakan-akan tidak bermkna bagi diorang..

Lagi... Perempuan yang menaiki motosikal...
Tak kisahlah nak bergaya ker aper ker..
Tapi gelang emas di tangan kananmu itu bukalah... haha~
Janganlah dok tayang sepanjang perjalanan...
Walaupun niatnya bukan untuk ditayang, peragut-peragut itu pasti teruja...!!
SO itu buleh mengundang kepada ragut dan kemalangan...
Biler dah jadi cam tuh..
Kan diri sendiri jugak yang susah...


Antara Perempuan  Berani

Kalau yang menaiki kereta plaks...
Ha ini lagi berani..
Sumtimes diorang ni leh tinggal jer handbag dan juga segala macam barang-barang yang buleh menarik perhatian orang yang melihat....
Ketika memandu, handbag diletakkan di sebelah tempat duduk penumpang hadapan..
Soal bergayut ketika memandu usah cakapla...
Memang diorang semakin pro daripada lelaki....
Itu belum lagi memandu keseorangan di tengah-tengah malam...
Dengan jalanraya yang kesunyian daripada pengguna-pengguna lain...
Hai laa.. Siyes iN sangat amik tau dan amik sibuk tentang hal-hal seumpama ini jika orang-orang itu bersangkut paut dengan iN...
Kalau pn nak tinggalkan handbag or anything dalam kereta tuh..
Make sure la tersorok daripada pandangan mata orang yang melihat..
Sekurang-kurangnya, harta benda sendiri terpelihara....
Takla tingkap cermin tuh nnt kena pecah...
Kalau korang nak tau.. average harga cermin depan dan belakang lebih kurang RM700.
So kalau rasa macam 7 kupang jer...
Silalah letak handbag tuh atas dahboard yer.. biar sumer orang nampak... =P

Kalau yang menaiki train...
Ramai yang terlepas pandang situasi dan keadaan yang cam nih..
Bawak handbag tetapi zipnya terbuka..
Pasti korang jugak kan?? ngeehh huhU~
Haila.. Macam orang pakai jubah tapi jarang..
Syoknyer laki-laki usha... huhU~
Biler dah terbuka cam tuh..
Dalam keadaan yang sesak dan berasak-asak..
Pastinyer peluang lias terbukak kepada pick pocket walaupun ianya dalam handbag =P haha~
Ha so lepas ni kena alert...
Bile korang zipkan handbag tuh..
Kebarangkalian dier nak mencopet...
dan usahanya akan semakin tipis..
So tak la nayer jer balik tak der duit ngan iC kan...

Banyak aku nak sebut ni... huhu~
Solat di surau awam..
Kejadian ni banyak berlaku di kawasan2 yang ramai pengunjung..
Pastikan handbag dan juga barang berharga diletakkan dibahagian hadapan supaya ianya kurang berisiko daripada dicuri..
Waktu makan di kedai makan pula...
Jgn gantungkan handbg di penyamdar kerusi...
Sebaliknya letakkan di atas riba.. huh~

Alamak panjangnyer.. ni baru mukadimah jer.. haha~ =P
Tak per ler.. cukupla takat ni.
Nnt sambungla lagi..
Buat part 2 plaks..
Ni pn entah ader orang bacer entah idak..
Tapi tak kisahla...
Hope kepada yang membaca..
Alert la situasi dan keadaan seperti ini..
Setidak-tidaknya anda dapat menyelamatkan nyawa dan keselamatan anda sendiri..
Bukan untuk orang lain.. tapi diri sendiri...

*semput*

4 comments:

ch!natsu Says:
April 18, 2011 at 12:31 PM

semput ye? tuela mls exercise lagi.. =P

nice one..
comfirm pasnie xbrani sgt dah.. huu..
nasihat kamu akn di ingati slalu.. insyaAllah.. =)

nadira shahid Says:
April 18, 2011 at 12:41 PM

Kne sentiasa alert..
fuh, nseb baik ade ilmu taekwando.. sekurang2nye boleh hadapi jenayah yang bro dah sebut tadi ;p

iN Laa...~ Says:
April 18, 2011 at 2:49 PM

chinatsu~ a`ah semput coz tulis entry kelam kabut.. huhU~

yer ker akan ingat slalu??
aku tengok slalu luper ader ler.. huhU~


nad~ betoi tuh.. kena sentiasa alert!
wut?? ader taekwando?? wah tak leh dekat nih... =P

sesegar Says:
April 20, 2011 at 1:02 AM

bab memandu malam2 tu,LOL. i really love it,dah la best,tak de kereta pulak tu,boleh main2 lampu pulak tu malam2.kadang2 tak terfikir pulak benda2 macam ni boleh menimpa,kalau fikir tak sampai rumah la jawabnya.ekeke

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...