Jage Hati @ Makan Hati..



Hyez..
Korang dah maghrib belum...
Aku lepas jer maghrib terus g cc..
Rasa cam tak der mud jer since tengah hari tadi...
Susah nak cakap aper puncanyer.. 
bUT stILL cuber tuk menceriakan diri sendiri.. huhu~ 

Anyway aku tiber2 terasa nak wat entry ni..
Agak-agaknyer maner yang lebih korang utamakan...?? 
Harus menjaga hati atau makan hati??

Hmm.. Biasanyer depends pada keadaan la kan... 
Coz sumtimes kita harus makan hati dan juga jager hati.. btoi tak??

Mengapa kita harus Jaga Hati??
1 jer.. Sebabnyer kita tak nak orang akan terasa hati dengan kita.. Dan mungkin perbuatan itu akan menjauhkan antara satu dengan yang lain.. tul tak??
Xder sebab2 yang lain.. hanya ini sahaja sebabnyer~
Tetapi... Keadaan sebegini tidaklah akan berlarutan begitu panjang.. 
Kerana tiap kesabaran atau perasaan orang itu ada tahapnya.. 
Mungkin hari ini dia tak kisah.. tetapi hari lain kita tak tau...
Pabila kita menjaga hati orang lain... lantas kta akan makan hati.. betoi ker?? 
Entah... korang fikirlah~

Makan hati??
Berapa ramai yang sanggup makan hati dek perbuatan orang lain??? 
Contohnya, adik beradik, kawan, teman baik mahupun kekasih??
Hurm.. kalau makan hati ngan kawan tuh mungkin la leh direct jer sound if perlu kan..
But dengan adik beradik dan juga buah hati ni.. cam no nak buek jang?? 
Sumtimes biarlah kta terus2 makan hati tuk menjaga ikatan tuh daripada ianya renggang...
Tapi still ader tahapnya kan..
Dan kadang2 orang yang buat kita makan hati ni seolah2 mereka tak perlukan kita dalam kehidupan mereka seharian.. n sumtimes bila kita cuber lakukan aper yang mereka lakukan pada kita, mereka tau plaks melenting seolah2 tiada orang lain yang berperasaan tika itu.. hanya mereka sahaja yang punyai perasaan...
Wut the hell huh?? 

Kadang-kadang terfikir akan membalas setiap aper yang kita rasa seolah-olah tidak masuk akal dan bukanlah jalan penyelesaiaannya... 
Mungkin ianya juga releven pada satu2 masa untuk memberikan mereka pengalaman merasai aper sebenarnyer yang pernah mereka lakukan terhadap orang lain... 
Tapi sejauh mana keberkesanannya?? 
Sejauh maner untuk memberi mereka pengalaman itu adalah pelajaran yang terbaik pada mereka2 sedangkan mereka ini akan mengulangi perbuatannya yang serupa?? 
korang fikirkan...~ 

Aper yang nak aku sampaikan sebenarnye ni??
Hurm.. agak serabut entry aku kali ini...

Yang penting, sekiranya kita tidak mahu untuk makan hati dan jaga  hati semata2... alert dengan keadaan, berterus terang dengan setiap perbuatan yang tidak menyenangkan.. mungkin itu adalah jalan yang terbaik.. 
Owh.. Diplomasi dan juga mengakui kesalahan diri juga adalah no 1... 
Bukan dengan mudah untuk mengatakan maaf  tetapi bertindak untuk memastikan ianya tidak akan berlaku lagi...
Meletakkan diri di tempat orang lain sebelum orang lain terpaksa MENJAGA HATI MAHUPUN MAKAN HATI...


Terima kasih yang meluangkan masa untuk membaca entry serabut ini...



--> pandangan aku semata-mata.. buat peringatan pada diri sendiri dan juga pada yang membaca.. 


Bisik-Bisik: Biler otak dah serabut, sumer jadi tak suker... tapi biarlah.. aku pilih untuk makan hati kerana sudah tiada jalan lain yang lebih baik.... 


3 comments:

ch!natsu Says:
January 9, 2011 at 9:58 PM

sesungguhnya setiap org pasti akn merasa makan ht or menjaga ht.. xkisahla samada dengan keluarga, kwn2 mahupun kekasih ht..

yg penting, perlu ada toleransi..
dan seharusnya berbincang dr ht ke ht dan bukan mengikut perasaan..
dan perlu ada kekuatan untuk berterus terang..
dan ada kesabaran untuk mendengar..
sesungguhnya setiap dr kite akn melakukan kesalahan..
n hope kite masing2 akn dapat mempelajari dr kesilapan dan berubah mnjadi lebih baik..
insyaAllah~

btw, nice entry.. =)

Yuni Aisyah Says:
January 14, 2011 at 1:40 PM

kte xkanterlepas dr menjaga hati n mkn hati....pape pon sabar je byk2..jgelah hati kedua org tua n keluarga kte sblm nak jge hati org lain...

iN Laa...~ Says:
January 14, 2011 at 5:06 PM

Yuni Aisyah~ saya setuju dengan anda... oh ya.. saya sentiasa menjaga hati kedua orang tua saya... dan saya adalah anak mama n abah! hehe =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...