Sombong , Takbur & Angkuh..

 [Entry SkEma + sEriUS]

Assalamualaikum…..
Moga-moga di bawah rahmatNya sentiasa..
Entry aku kali ni adalah berkenaan dengan sikap manusia dimana mungkin akan menjadi sikap dan tabiat aku suatu hari nnt..
Tapi harapnyer dihindarkan kerana masa ini aku nampak akan ketidakbetulan golongan orang-orang ini..

Sombong Takbur & Angkuh.. begitulah tajuk entry aku pada kali ini… berdirinya saya disini adalah hendak… oppsss!! Kata serius, maner leh joking2…!! Okeh2 kembali masuk ke mud yang sebenar… ngeeehh~

Sombong, takbur & angkuh…  bukan bertujuan menuding kembali  4 lagi jari yang tidak disedari kepada diri sendiri…. Tetapi bertujuan memperingati  diri aku sendiri selain memperingati orang yang membacanya…. Mungkin pada yang membaca merasakan aku seolah2 “MACAM BAGUS”.. Tapi nilailah sendiri aper yang tersurat n tersirat…

Kini aku kerap menjumpai ramai bloggers2 yang agak sombong & angkuh dengan entry2nyer mengutuk, menyuarakan rasa tidak puas hati terhadap orang lain yang agak keterlaluan… 
Hurm… dengan rasa rendah diri, aku juga pernah menyuarakan keadaan sebegitu.. tetapi pada aku untuk meluahkan aper yang kita rasai walaupun ianya agak berat, biarlah kita menggunakan diplomasi dan juga provokasi yang berguna & positif untuk kebaikan masa depan…



“Ini Blog aku, aku bebas mengatakan apa sahaja. Pada sesiapa yang tidak senang akan entry ini & aku, sila beredar dari blog aku”..

Ya.. aku akui dengan notis2 sebegini korang rasa seolah2 korang sangat bebas dalam memperkatakan apa sahaja yang korang mahukan…. Kalau pada aku, “hey, angkuhnya umat ni”…

Hmmm…. dan mereka2 yang sering menyuarakan rasa tidak puas hati yang agak melampau ini adalah dikalangan bloggers yang ramai FOLLOWERnyer
Apakah kita bangga mempamerkan sikap diri kita kepada umum??
Aduyai… kalaula sikap itu sifat yang baik….. bagusla ditonjolkan supaya menjadi teladan kepada orang lain… harap2nyer..

TETAPI….

Kalau perilaku dan sifat yang tidak baik ditonjolkan, apakah korang bangga dengan keadaan cam tuh??
Ish2~ Jelaknyer aku rasa….
Bertambah TAKBUR kepada si bloggers ini apabila FOLLOWER2nyer menyokong dengan kutukan dan perilaku nya tersebut…

Komennya seperti ..
  
“Yup.. biarla dier nyer blog, sukati dier la nak cakap aper”

“ko nak sibuk naper, tak suker blah la… !@#$%^&*()_ “ <- kata2 kesat lagi…

“Ko dengki la tuh follower aku ramai...”
  
Aik??!!
Tertampar aku seketika… tapi nak gelak japs.. komen yang ke3 tuh cam tak masuk akal…
Mungkin diorang buat blog nak cari ramai followers kot.. huhu~
  
Pernah tak korang berada dalam situasi sebegiini??
Ditegur melenting, kerana malu ditegur di blog sendiri… ish2~
  
Ada pernah satu blog aku lawati ni.. Entah aper la masalahnya dier dengan watak dalam entrynyer… padahal dier tak kenal pn lansung orang tuh.. tapi dier nyer kutuk mamu cakap sama lu…. Huyooo~ tak tahan tuh… huhu~

Ayatnyer lebih kurang cam ni la..

“Hang nak tegur aku, meh aku tengok sket follower hang baper ramai”

Siyes aku gelak… ni orang ker orang utan?? Oppps!! Terlebey sudah… hehe

Nak tegur orang kena base on FOLLOWER ker??
Dan nak FOLLOWER yang ramai apakah merupakan lessen untuk menegur BLOGGER lain???
KUANTITI FOLLOWER membuatkan seseorang bloggers itu matang ker???
Ceteknya fikiran orang itu sekiranya dier leh kuarkan kata2 cam tuh.. huhu~

Hey.. Come On la.. Bebas dalam berbloggers bukanlah untuk kita suarakan tidak puas hati kita semata2 terhadap orang lain mahupun mencari follower yang ramai..
Tapi membentuk kita lebih prihatin, dan juga menyuarakan ketidakpuasan hati didalam saluran yang betul..
Kalau pn bloggers itu tidak ramai FOLLOWERnyer bukanlah bererti tiada pengikut..
Tapi kebanyakannya tidak ada orang yang mampu untuk berterus terang dalam memperkatan sesuatu secara HAQ…
Tidak ramai… & Tidak ramai yang mampu menerima kritikan secara terang-terangan dengan apa yang ditulisnya… Stuju??

Pada aku ini bukanlah nilai dan sifat yang positif untuk berblogging…
 Sekiranya kita sedia menyuarakan sesuatu perkara, kita juga haruslah membuka dada untuk menerima apa sahaja kritikan dan teguran daripada bloggers2 yang membaca entrynya..

Bukan melenting tak tentu hala, membandingkan FOLLOWER orang yang mengkritiknya, dan menyerang peribadi orang tersebut…
Ape yang ko dapat kalau ko banding2 cam tuh dan serang peribadi orang??
Apakah sebenarnyer hanya ko sahaja yang betoi dalam dunia ni??
Hurm.. pasti jelak juga korang sekiranya terjumpa dengan orang yang sedemikian kan??
Aku dah jumper … dan dah bacer pn entry2nyer..
Biasanya yang susah nak tegur ni atau pn kritik, adalah BLOGGERS2 yang famous..
Diorang yang berlagak dan “kembang dada” sangat2 coz tak leh trima kritikan daripada bloggers kecil ni..
Teguran tuh bukan nak jatuhkan dier pn.. menegur perkara yang MAZMUMAH… bukankah baik tuh?? Atleast masing2 dapat perbaiki diri di masa hadapan.. itu pn nak sombong.. huh <- semput dah aku…


Itu satu hal.. Yang hal FOLLOWER ni plaks..
Aduyai.. malasnyer aku nak citer… huhu~ tapi tak per aku cuber.. haha~ =)

Yang FOLLOWER ni pn aku tengok ader jer menyokong dengan statement “blog dier biarla dier”..
Kadang2 aku hairan dengan sikap manusia yang suker menyokong kepada keburukan… ye betoi sekiranya entry yang mendatangkan manafaat dan di”kondem” mungkinla FOLLOWER tuh gunanya untuk backup.. but if yang tk betoi pn leh reply cm ni…

Stuju!!!

Agree!!!

Sokong!!!

Betul!!!

True!!!

(haha sumer maksud yang samer kan?? =P )

So yang owner entry tuh aper lagi.. sampai MEREKAH2 SLUAR DALAM DIORANG… korang tak perasan ker?? Aku prasan… huhu~  

Oh ya! Sebelum aku nak ttp entry ni aku nak gtau la pada rakan2 bloggers aku yang ada quote cam nih.. “INI BLOG SAYA, SAYA LEH LUAHKAN APA SAHAJA DI BLOG SAYA, SIAPA YANG TIDAK SUKA BOLEH PERGI DARIPADA BLOG INI” ataupun yang lebih kurang maksudnya macam ini…  Honestly, aku bukanlah kecam individu2 ini kesemuanya… & tidak KESEMUANYA bloggers2 seperti ini bersikap tidak baik ataupun melampau.. Cuma ader kelompok2 yang berlagak seperti raja didalam laman blognya….
Harap Faham & Jelas dengan kandungan entry ini…

  
Akhir skali…

Aku mungkin bloggers yang tak FAMOUS.. dan juga bloggers yang NOTHING.. serta bloggers yang masih HINGUSAN… tetapi entry ini bukanlah untuk melabelkan diri sendiri “BAGUS” serta ingin melonjakkan blog aku kepada RATING & meraih FOLLOWER YANG RAMAI…

TETAPI

Sekadar ingin kita ramai2 melihat kepada suatu yang lebih POSITIF & BELAJAR UNTUK MENERIMA KRITIKAN SERTA PERBAIKI DIRI SENDIRI KE ARAH KEBAIKAN.


Diharap kita sama2 dapat manafaat yang berguna pabila kita berblogging.. insyaALLAH..


-> Entry ini adalah untuk peringatan kepada diri sendiri TERUTAMANYA, serta kepada yang sudi meluangkan masa membacanya… =)




Bisik-Bisik: Kalau pn tak mo tegur sesuatu yang BATHIL itu, berdiam diri sahajalah daripada terus2 menyokong kepada kejahatan….~


19 comments:

miss_neeya Says:
January 12, 2011 at 5:31 PM

sgt panjang

nadira shahid Says:
January 12, 2011 at 5:40 PM

whoa, pnjg,
tp ak fham pe yg ko cube smpaikan ;)
gunakanlah blog sbgai lndasan yg betul.. actually, ak bru je nk berjinak dgn dunia blog,
tp bile ak blogwalking, bace entry, usha sane, usha sini,
ade gak yg terlalu taksub dunia blog dgn membrukkan orang lain.. nauzubillah

ch!natsu Says:
January 12, 2011 at 6:03 PM

ok aku trasa.. haha.. ;P
sbb aku prnh ckp cmtue kat ko smpai ko rs aku halau ko.. haha~
but i didnt meant it u noe dat.. ;)

apapun its true apa yg ko ckp..
juz satu pada aku..
if nak tegur pun kenela btol..
jgnla dpn org rmi or cmmnt box..
kte nak menegur n menyedarkan..
bkn memalukan..
especially if org yg kite kenal..
textla dia ke, ym ke.. byk cr boleh..
n utk kwn bloggers yg lain..
usually diorg akn tglkan email utk pembaca menyuarakan apa yg xpuas ht..
so gunakan pendekatan itu utk menegur..
bkn secara2 terang-terangan..
coz tkot niat yg baik disalah ertikan..
kite sume manusia biasa kan? :)

nice one in.. =)

iN Laa...~ Says:
January 12, 2011 at 8:57 PM

miss neeya~ huhu~ agak panjang juga.. haha =)


nad~ faham ek?? alhamdulilllah.. huhu~ anyway bukan aper.. tak kisah nak entry aperpn.. juz bahasa tuh jager la.. jgn la nak dok2 maki hamun sesamer manusia cam dier tuh dah bagus sangat.. kan?? huhu~
anyway ha selamat berjinak2 dalam dunia blog nih yer.. moga2 dapat banyak manafaat daripada itu~ insyaALLAH.. =)


chinatsu~ eh tak la.. situasi aku n ko dat time lain... n no need tuk terasa..

aku lebih fokus kepada yang mengeluarkan kata2 kesat pada sesama manusia.. dan bukannyer lebih tujukan kepada bloggers yang membuat "statement" cam tuh.. n tak salah sebenarnya buat cam tuh (statement) coz itu hak dier.. juz memaki hamun denagn kata2 yang kesat cam tuh tak elok la kan... huhu~

ha one more thing...
pada aku if seseorang blogger itu berani post entry itu dengan mengikut pandangan dier, y not kita tegur dier jugak dalam comment box dengan cara TERBUKA.. if dier cuber nak sampaikan sumthing dari aspek dier nyer POV, so SUPPOSELY dier ptt mendengar POV daripada orang yang membaca entry dier.. baru la samer2 dapat manafaat yang samer.. if, hanya dier sahaja yang nak kuarkan POV tanpa ingin mendengar POV orang lain, huh~ hope FOLLOWER dier berkurangan la kan.. hahah ,- ader kena mengena tak?? =P

n sebenarnyer jika keterbukaan dalam memperkatakan sesuatu itu dapat diterima dengan hati yang terbuka tatkala dier berani menyuarakan pandangan dier... SEHARUSNYA,dia juga harus mendengar kritikan dan pandangan yang mungkin dier tak dapat terima pada satu2 masa..

~ pandangan aku la kan... huhU~
~ n ya aku cam tuh biasanyer.. ko tau kan?? ngeeh =P

nelly Says:
January 12, 2011 at 9:55 PM

nice info . . nely baca dr ata smpai bawah .
menarik !

mizzapple Says:
January 13, 2011 at 11:49 AM

msing2 pnya cra trsndri.

tp kdng trprsan jgak. blogger2 yg famous nie sombong skit.

YATZAKIE Says:
January 13, 2011 at 12:08 PM

wah..panjangnye..walau aku bce ade skip2..tp aku fham ape maksud kamu tu..haha..biasela..kita manusia bnyak wat silap...so tepuk dada tnyala iman masing2kan..tol x??

iN Laa...~ Says:
January 13, 2011 at 12:48 PM

nelly~ thanx sudi bacer sampai habis.. huhU~


mizapple~ punya cara tersendiri bukanlah dengan mengutuk sesamer manusia.. ditegah sebenarnya.. =)


yatzakie~ betoi tuh.. ish2.. bacer sampai habis.. =P hahah

hafiz Says:
January 14, 2011 at 12:27 PM

sabo beb

iN Laa...~ Says:
January 14, 2011 at 1:04 PM

heheh~ bersabar la.. maner ader marah2.. huhu~

Cik Moon Says:
January 14, 2011 at 1:12 PM

minta dijauhkan laa kita semua dari sikap sebegitu..

Yuni Aisyah Says:
January 14, 2011 at 1:25 PM

Alhamdulillah selesai juga bace entry yg agak pnjgn nie...hehe

saya setuju dgn entry kamu ada sesetengah blogger nie meluahkan sesuatu pendapat dgn agk keterlaluan sehingga boleh menjatuhkan maruah seseorang...

siap gaduh2 lg kutuk org ni n org tu...yg sorng geng ni yg sorng lg geng tu...dah macam perang siber jdnyer...ish2..

kebnyykkannya mmg blogger yg ramai follower...dia org wat entry cntu sbb nak gempak je...nak tunjuk yg diri tu hebat sgt...


Akhir kata jadilah blogger yg mencerminkan diri dan memberikan kebaikkan pada pembaca lain...tampilkan pesonaliti yg baik n bersih...yg penting nawaitu kte sme ada ikhlas atau nak mencari populariti semata2...

selamat berblogging...^_^salam kenal dr sy...

iN Laa...~ Says:
January 14, 2011 at 5:05 PM

Cik moon~ harap2 macam tuh la.. insyaALLAH =)


Yuni Aisyah~ insyaALLAh... harap2nya kita dalam golongan yang nawaitunya betul.. insyaALLAH... =)

anamizu Says:
January 14, 2011 at 5:51 PM

aah betol3..
cik ana sokong sangat..
kalo nak menegur pun ada caranye..
bukan main KETUK ikut dan je..ngee~~

recent post : |curriculum vitae atau resume???|

Nadhirah-chan Says:
January 14, 2011 at 6:52 PM

memang pun , ramai bloggers sekarang ni "sambut" tetamu dia dengan perkataan yang tak elok , bahasa biadap . kadang2 rasa menyampah .

followers yang support perkara buruk yang tuan blog tu buat , ada sesetengah yang kutuk kat belakang . ramai dah jumpa camtu . talam 2 muka =='

iN Laa...~ Says:
January 14, 2011 at 7:54 PM

@anamizu

anamizu~ hehe.. suker ayat KETUK cik ana yer?? ngehh
tiber cam lawak plaks gunakan ayat tuh.. tapi betoi kata cik ana n anamizu.. huhU~ =)

iN Laa...~ Says:
January 14, 2011 at 7:56 PM

@Nadhirah-chan

ha betoi tuh nadhirah..
depan2 sokong perkara tak elok kan..
belakang2 kutuk.. haiya..
hope folower2 iN tak cam tuh la.. kan nadhirah kan?? =)

mamaafzal Says:
January 15, 2011 at 7:38 PM

betul tu...byk follower doesn't mean u are any better...what makes us better when we can share good knowledge with others. that's what matters in being a human...mewar2kan sesuatu yg baik...:o) and u did.

and true also, when we want to tegur seseorg it must be just between you and the other person.supaya teguran itu tidak memalukan si penerima...cara perlu berhemah if not, sukar diterima and things will get uglier..:o)

iN Laa...~ Says:
January 15, 2011 at 9:24 PM

@mamaafzal yup mamaafzal.. insyaALLAH perkara yang baik akan mendapat penerimaan yang baik..

setiap aper yang hendak dilakukan hendaklah didahului dengan niat..
dan niat itu lah yang memberi kita keberkatan.. insyaALLAH.. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...