tEks! Kita biaDaP~

 [EntRy bEngANg]

Bukan teksi dalam watak...


Korang setuju tak dengan entry kali ni?
Aku betoi2 bengang skunk ni.. kalau buleh nak !@#$%^&*() jer… Bengkerk!!
Bukan nak korang stuju pn tapi korang pn pasti ader hal dan kes tersendiri dengan brader2 teksi ni kan…

Td masa otw balik umah..
For sure la jalan jem kan…
Tambah2 plaks jumaat maner yang nak terus balik kampong aper sumer….
2x ganda la jemnyer..
Aku dari damansara nak ke taman medan…
Melalui LDP n masuk federal…

Kebtulan hari ini aku memang sangat letih kat ofis tuh..
Yer la maner taknyer, dari pagi configure 2 biji laptop tuk setting email company..
Laptop dah tua.. Pastuh program sumer baru2.. susah la sket nak support kan..
Maner nak setup Photostat machine, printer itu ini aper sumer la..
Memang aku agak tension n tak der mud n bengang jugak la dari pagi tadi..
Tapi tak per ler aku tak la berkira sangat coz dalam masa yang samer aper yang aku tak tau tuh aku anggap pelajaran la pada aku….
But sampai petang, aperpn keje aku lansung aku tak buat..
Sebab aper??  Sebab nak settle sumer benda2 sampingan tuh..
huH~

Ha disebabkan kebengangan dengan keadaan di atas + keletihan yang teramat sangat..
Aku agak kurang sabar apabila tiber dipertengahan jalan Kelana jaya tadi..
Ader sebiji teksi ni.. entah tiber2 jer tukar lane biler aku dah memang dekat di belakang bontot teksinya tu..
Kalau yer pn nak tukar lane, check la betoi2 ader moto ker tak..
Ini bukannya moto aku sorang or aku duduk kat blind spot…
Aku duk betoi2 belakang dier..
Bukannnya tak Nampak…

Itu satu hal…
Lepas tuh biler dier dapat tukar lane…
Yang moto2 belakang dah emergency brake sampai berdecit2 la bunyi tayarkan,
Yang dah berlage2 pn ada..
Hon usah cakap la.. berbunyi jer lepas dier tukar tiber2 tuh..
Biler aku lepas jer sebelah dier..
Dier leh tunjuk F**K kat kta orang..

Aper dier ingat yang naik moto ni sumer kucing yang nak melintas ker??
Ayam yang nak seberang jalan ker??
Aper ke xberfikiran sangat sampaikan ko dah buat penunggang2 ni dalam bahaya then leh tunjuk isyarat cam tuh plaks??

Agak berapi guks aku..
Tertunjukla jugak buku lima ni walaupun tak besar maner..
Aku rasa nak benti jer tadi…..
Nak jer aku hentak cermin dier…
Yang beshnyer bawak penumpang tuh.. bukannyer sorang hanya dier jer..
Sket tak der perasaan malu depan penumpang dier.. hai..

Aku bukan marah sangat pn sebenarnyer dier nak tukar lorong tuh..
Lagipun aku slow jer dat time..
If aku laju aku pn tak ptt la nak salahkan dier kan..
Tapi sikap dier tuh yang buatkan aku bengang..
Dah la dalam keadaan yang nak ngelak itu ini..
Tengok dier hope ader la cam nak hormat ke sory ker aper ker..
Tapi isyarat itu yang dier bagi..
Setahu aku masa balajar memandu dulu tak der ler ader "sign" yang dier kasi tuh.. huhu~

Ha satu lagi..
Pemandunyer orang kita…
Orang MELAYU…
Bukannyer bangsa asing yang aku nak hangin sangat nih..
Kalau bangsa asing aku tak heran.. lantak pi la dier nak buat isyarat aperpn.. asalkan tak sakitkan aku…

Sekurangnya2 angkatla tangan dan senyum biler dah buat keadaan emergency yang cam tuh..
Tunjukkan yang ko tak sengaja even sebenarnyer ko sememangnyer nak berebut lorong tuh dengan keta lain…
SyiaL~

Korang pastinyer ader jugak citer berkenaan pemandu2 teksi kat negara 1 MALAYSIA ni kan…
Susah sangat orang Malaysia ni nak beradap biler berada kat atas jalan raya…

Dan kalau korang perasan sebenarnyer pemandu teksi macam ini buleh dikatakan punyai KELOMPOK BESOR dalam masalah hormat menghormati pemandu lain..
Hanya golongan kecik jer yang tau nak hormat pengguna lain n bersikap sopan santun kat jalan raya..

N sorry to say la kalau ader sesaper yang nak terasa or aper2..

Kebanyakan diorng ini jugak berlagak raja dijalan raya di sesebuah tempat kerana mereka merasakan itu adalah tempat diorang…
Tempat ko ker??
Belum kena bulehla.. dah kena nnt baru drive teksi guna throttle kat tangan baru ko tau…



Bisik-Bisik: Pemandu teksi yang baik pernah jugak aku jumper.. Dan pernah buat entry untuk itu juga.. But dis time agak bengang sangat sikap pemandu yang tadi.. hope pemandu lain dapat bersopan santun di jalan raya.... TERMASUKLAH iN... =) 



14 comments:

miss_neeya Says:
January 14, 2011 at 9:32 PM

lex ah :p

asnah58 Says:
January 15, 2011 at 12:14 AM

samseng jalanan , otak tak btul,jgn nak brani tompang teksi org gila camtu, kasi sikit bru tau

iN Laa...~ Says:
January 15, 2011 at 9:28 PM

miss neya: dah relax dah.. hehe =)

asnah58~ huhu~ tuh la.. bengang jer tadi.. but now dah ok.. peace [V] =)

Nurul a.k.a Riko Says:
January 15, 2011 at 9:50 PM

pemandu teksi selalu cenggitu..kalo bulih..jalan sempit pun derang nak menyelit.

iN Laa...~ Says:
January 15, 2011 at 10:33 PM

@Nurul a.k.a Riko betul tuh nurul.. kengkadang nak marah jer ngan diorang ni kan.. tapi cam simpati pn ader... Q panjang2 kat satu2 tempat tuk tunggu penumpang.. tapi biler dah dapat... ha... jalan raya dioranglah punyer... huhu~

shahsyaz Says:
January 16, 2011 at 11:02 AM

taxi mmg kuang asam cket....

iN Laa...~ Says:
January 17, 2011 at 9:34 AM

@shahsyaz btoi3~ huhu~

::nuRuLaDHar:: Says:
January 17, 2011 at 10:45 AM

adoi..de jgak cam gitu kan kan..hmmmm

nadira shahid Says:
January 17, 2011 at 12:14 PM

pns ye brooo, bese lor,
teksi..die ingt jln tu jln bapak die punye..

YATZAKIE Says:
January 17, 2011 at 1:40 PM

EH..ayah aku pon ba teksi tau..tp dia je yg slalu kne ngan org len yg bwa kete ni...skang ape kes... =P

iN Laa...~ Says:
January 17, 2011 at 1:42 PM

nuruladha~ ader.. yang cam iN jumper tuh ler.. ngeehh =P

nad~ panas ni nad.. ko tak tau aku nak jatuh dat time.. huhuh~
tuh la diorang tuh.. ish2~

cik yat~ kan i dah mention hanya segelintir kecik jer yang tau hormat orang n pengguna lain.. ayah awak tuh termasuk dalam segelintir kecil tuh la.. alangkah bagusnyer sumer orang cam ayah awak.. =)

DuniakuAbstrak Says:
January 17, 2011 at 5:27 PM

teksi memang camtu, slagi bleh selit n pecut selagi tu la dia selit n pecut ikut sesedap hati

iN Laa...~ Says:
January 17, 2011 at 5:39 PM

duniaabstrak~ betoi kata anda.. kadang2 bengang n marah dibuatnya.. kan2?? huhuh

Anonymous Says:
August 20, 2012 at 4:57 AM

Sedap mulut je cakap orang teksi camtu...
cuba baca balik entry ni dari mula apa punca masalah ni! adoyai....
dreber teksi yg wak cakap tu je. jangan tulis sampai orang anggap semua dreber teksi. MELAYU lagi tambah.
Tak fair camtu kan2? agak wak yg bc ni semua boleh paham hanya segelintir kecil? semua dreber teksi la.. melayu la.. cenggitu.. harap faham moral of the story disini
lex la ;p

penumpang tetap abang teksi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...